Η φύση του υπολογιστή.


Marialena
«Η φύση μας έκανε να ερχόμαστε σε επαφή και στο φυσικό κόσμο και όχι μόνο να ανταλλάσσουμε σκέψεις μέσα από ένα μέσο όπως ο υπολογιστής.»

Διαφωνώ, η φύση μας έκανε να ερχόμαστε σε επαφή στον φυσικό κόσμο τελεία.
Το ότι χρησιμοποιούμε ένα μέσο για να έρθουμε σε επαφή είναι απλά, μια ανωμαλία των καιρών. Μια ανωμαλία του γενετικού κώδικα. Μια ανωμαλία του κοινωνικού κώδικα. Μου έχει λείψει να πάρω τηλέφωνο τον Τσοπάνη και να του πω, ρε συ, πάμε για καφέ. Βέβαια ο Τσοπάνης είναι περίπου στα 310,69 μίλια μακριά, αλλά τι να κάνουμε, αυτά έχει η ζωή. Ο υπολογιστής όπως και να το κάνουμε είναι πολύ βολικός, μπαίνω μέσα ρίχνω έναν χαιρετισμό στον Τσοπάνη και μετά νιώθω ευτυχισμένος που είμαι κοινωνικός. Ε όχι, δεν είναι έτσι. Ο υπολογιστής είναι για να γνωρίσω τον Τσοπάνη και όταν πάω απάνω, να πούμε ένα σωρό πράγματα από αυτά που λέμε και εδώ μέσα. Ο υπολογιστής είναι ένα μέσο, για να γνωρίσω τον Τσοπάνη μετά, στην ζωή. Στην πραγματική ζωή, εκεί, που πονάω, εκεί που ζω και εκεί που πεθαίνω. Αρνούμε να βάλω τον εαυτό μου πίσω από έναν υπολογιστή και όλους τους άλλους πίσω από τους δικούς τους.
Κάθε μέρα, όλο και πιο πολλοί χάνονται πίσω από την οθόνη τους. Χάνονται πίσω από τις σελίδες του Net. Ακόμα δεν μάθαμε τι υπάρχει έξω και μπήκαμε σε ένα κουτί για να μάθουμε. Μαθαίνουμε ένα σωρό πράγματα μέσα από τον υπολογιστή, πράγματα που συμβαίνουν τώρα και χάνουμε το τώρα. Τα διαβάζουμε σαν να είναι βιβλίο ιστορίας αντί να τα ζούμε. Αντί να βγούμε έξω και να μάθουμε τι συμβαίνει, να δούμε τι συμβαίνει, μπαίνουμε μέσα και το διαβάζουμε. Και ξαφνικά το διάβασμα έχει γίνει της μόδας. Όλοι διαβάζουν μια σελίδα, όλοι διαβάζουν ένα blog. Ποιοι; Αυτοί που δεν μπορούν αν διαβάσουν ένα βιβλίο. Ανθρωπάκια έχουμε γίνει που μπορούμε να επιβιώσουμε μέσα σε ένα κουτί. Που όλη μας η ζωή είναι ένα κουτί. Ένα κουτί για άλλους πιο μεγάλο και πιο πλούσιο και για άλλους πιο μικρό. Μια καλή σύνδεση χρειάζεται και νομίζεις ότι ζεις. Αλλά δεν ζεις. Μια συνήθεια, είναι. Μια συνήθεια, που ήρθε και έγινε εξάρτηση.
Κάθε μέρα, χιλιάδες αντικαταθλιπτικά χάπια γράφονται από γιατρούς, σχεδόν με την ταχύτητα που ανοίγουν τα blogs. Ένα για κάθε δευτερόλεπτο. Λες και αυτοί που η ζωή, η μοίρα ή οι πολιτικοί τους έριξαν σε μια κατάσταση που δεν μπορούν να έχουν υπολογιστή, δεν έχουν ζωή. Λες και η ζωή δεν υπήρχε πριν τους υπολογιστές το net και όλα τα σχετικά.
Χιλιάδες άτομα προσπαθούν να έχουν επαφή μέσω του net. Και αντί να βγούν έξω και να κοιτάξουν τον άλλο στα μάτια, κάθονται και κοιτάνε μια οθόνη. Και η οθόνη είναι εύκολη. Υπάρχει δυσκολία στην ζωή και είμαστε φυγόπονοι. Ενώ στην οθόνη, απλά αλλάζεις σελίδα, πατώντας ένα κουμπί. Στην ζωή για να αλλάξεις σελίδα, θέλει κότσια, κάτι που τείνει να εξαφανιστεί. Είναι εύκολη η “ζωή” πίσω από έναν υπολογιστή, αλλά η ζωή, η πραγματική ζωή, είναι έξω από αυτόν. Είναι εκεί που ο ήλιος δύει και τα άστρα κάνουν την εμφάνιση τους στον ουρανό. Είναι εκεί που το φεγγάρι λάμπει και τα χέρια πιάνονται μεταξύ τους. Όχι κρατώντας στο ένα χέρι το ποντίκι και στο άλλο το πουλί σου.
Η ζωή θα έλεγε κάποιος ότι είναι απλά η διεργασία που κάνει ο εγκέφαλος. Κάτι σαν το Matrix. Εάν έβλεπες ένα όνειρο που ήταν τόσο αληθινό και κανείς δεν σε ξυπνούσε ποτέ, πως θα ήξερες ότι ήταν όνειρο; Έτσι και ο υπολογιστής σε κάνει να ζεις ένα όνειρο που είναι τόσο αληθινό που εάν κανείς δεν σε ξυπνήσει, δεν θα ξέρεις ότι ζεις μέσα σε αυτό. Το νετ είναι ένα μέσο, όχι ο προορισμός και ο προορισμός είναι το ταξίδι. Και το ταξίδι για να το κάνεις, πρέπει να βγεις από το κλουβί σου. Είτε αυτό λέγεται σπίτι, είτε οθόνη, είτε απλά εγκεφαλική ανωμαλία.

Advertisements

4 Σχόλια so far »

 1. 1

  nerina said,

  Εάν υποψιαστώ ότι εκτός των άλλων είχες και εμένα στην οπτική σου όταν έγραφες αυτό το ποστ, ε θα το υποψιαστώ!
  Καλή σου μέρα

 2. 2

  Oταν η μοναξια και η αποξενωση,κοντευει να γινει η μαστιγα της εποχης μας…ο ανθρωπος πρεπει να βρει καποιο μεσω επικοινωνιας και επαφης με τους αλλους ανθρωπους.
  Το internet και τα blogs κανουν καλα τη δουλεια τους.

 3. 3

  azoto said,

  Ο υπολογιστής είναι κάτι πολύ χρήσιμο στη σημερινή εποχή, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε αυτό, από την άλλη συμφωνώ ότι μας απομονώνει από το φυσικό μας περιβάλλον, κλεινόμαστε στον εαυτό μας, απομακρυνόμαστε από τους γύρω μας, όταν βρισκόμαστε πίσω από την οθόνη του υπολογιστή!
  Υπάρχει τόσο μεγάλη ευκολία στους τρόπους επικοινωνίας σήμερα, αλλά υπάρχει και τόση μοναξιά!

 4. 4

  Lykos said,

  «πρεζα tv said

  Oταν η μοναξια και η αποξενωση,κοντευει να γινει η μαστιγα της εποχης μας…ο ανθρωπος πρεπει να βρει καποιο μεσω επικοινωνιας και επαφης με τους αλλους ανθρωπους.
  Το internet και τα blogs κανουν καλα τη δουλεια τους.»

  Το net και τα Blogs δεν κάνουν την δουλειά τους, γιατί η δουλειά τους δεν είναι ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι να αντικαταστήσουν την ζωή και την κοινωνική επαφή. Αντίθετα πολλές φορές σε μια λανθάνουσα χρήση τους μεγαλώνει το πρόβλημα της μοναξιάς. Αυτό γίνεται γιατί ουσιαστικά η ουσιατική επαφή δεν υπάρχει. Υπάρχει μια περιγραφή, μια περιγραφή συναισθημάτων, μια περιγραφή του ποιος είσαι. Δεν υπάρχει συναίσθημα, υπάρχει η περιγραφή του συναισθήματος. Γιατί φίλε μου, εάν όσο καλά και να γράφεις ένα βλέμμα, μια κίνηση, δεν μπορεί να περιγράφει, πρέπει να είσαι εκεί ψυχή και σώμα. Και όταν αποκόβονται τα συναισθήματα από μια επαφή, όταν δεν υπάρχει η γλώσσα του σώματος, τα βλέμματα, οι γκριμάτσες δεν υπάρχει επαφή. Υπάρχει μια ψευδαίσθηση. Με τις έτοιμες γκριμάτσες από το δίκτυο δεν κάνεις τίποτα. Η επαφή, η ουσιαστική επαφή, είναι με το σώμα, το πνεύμα, την ψυχή και με την επαφή με όλες τις αισθήσεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά σαπουνόφουσκες, για μένα.
  Αυτή την έλλειψη της επαφής πληρώνουν όλοι αυτοί που πέφτουν σε μελαγχολία, μαζί με πολλά άλλα. Δεν είναι οι υπολογιστές, ή τα blogs το πρόβλημα, αλλά σίγουρα δεν είναι η λύση. Και πάρα πολλές φορές λειτουργούν σαν μεγεθυντικός φακός. Απλά μπαίνεις όλο και πιο πολύ μέσα σε ένα παιχνίδι που έχεις στήσει μόνος σου τις περισσότερες φορές και έχεις ως παραπλανητικό φορέα το net και τις συζητήσεις που κάνεις μέσα σε αυτό. Αλλά μόλις κλείσει ο υπολογιστής λίγο πριν κλείσεις τα μάτια ξέρεις μέσα σου, ότι δεν έχει καμία σχέση αυτό με αυτό που η φύση ορίζει ως επαφή. Και τότε, απλά κλείνεις τα μάτια και προσπαθείς να κοιμηθείς, αγνοώντας την πραγματικότητα.
  Το Δεύτερο πρόσωπο δεν είναι επειδή μιλάω για σένα, αλλά επειδή απαντώ σε σένα και μου είναι πιο εύκολο.


Comment RSS · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

All you need is love

love love love

Shush your Mouth's Blog

This is my truth, now show me yours

Stefanos Skarmintzos

Ψήγματα Ιστοριας Bits of History

jgalanis

Just another WordPress.com site

HELLYWOOD

by MiltosTr

White Shadows

Antithesis

Λαϊκιστής

"Οι καιροί ου μενετοί" Θουκυδίδης

Oxtapus *blueAction

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ,ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

Sotiris Lochaitis's Blog

κρίνω μόνο αυτούς που μου δίνουν το δικαίωμα

Αρέσει σε %d bloggers: