Αγαλματάκια, αμίλητα, ακούνητα, αγέλαστα.


Πριν από λίγες μέρες πήγα να δω τα ξαδέλφια μου. Αγαπημένα, σαν αδέλφια τα ξαδέλφια μου. Λύκοι και αυτοί. Έχουν και ένα μικρό. Η ξαδέλφη ξέρει ξένες γλώσσες, κάνει μαθήματα. Εκείνο το σκοτεινό πρωινό μου είπε ότι είχε βρει μια νέα μαθήτρια. Αλλά δεν ήταν σαν τους άλλους μαθητές. Αυτή η μαθήτρια ήταν διαφορετική. Στην αρχή προσπαθούσε να την φτύσει. Απόρησα. Μα καλά, είναι δυνατόν να φτύνεις την καθηγήτρια σου; Και όμως είναι. Εγώ συμφωνώ με το φτύσιμο. Βέβαια διαφωνώ στο ότι έφτυνε την ξαδέλφη μου. Κανονικά έπρεπε να φτύνει τους γονείς της. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η μέρα δεν θα αργήσει να έρθει. Θα τους φτύσει κατάμουτρα. Θα τους φτύσει, όχι για να μην ματιαστούν, αλλά για να τους μειώσει, να τους ξεφτιλίσει και αυτό ακριβώς χρειάζονται. Ένα φτύσιμο. Μακάρι να είμαι εκεί εκείνη την ημέρα, να τους φτύσω και εγώ. Το περίεργο με εκείνη την μαθήτρια είναι ότι δεν έκαναν ακριβώς μάθημα με την ξαδέλφη μου. Αντίθετα από τις άλλες ξένες γλώσσες που έκανε. Στα κινέζικα και στα γερμανικά έκανε κανονικό μάθημα. Η ξαδέλφη μου, απλά έπρεπε να παίζει μαζί της. Να παίζει και να της μιλάει Αγγλικά. Η νέα της μαθήτρια είναι μόλις 4,5 χρόνων. Περίεργο ε; Καθόλου. Η νέα μόδα, λέει, μάθε όσα πιο πολλά μπορείς από όσο το δυνατόν πιο μικρή ηλικία. Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, μπήκαν και τα Κινέζικα στο παιχνίδι. Στα 7 θα έχει το πρώτο δίπλωμα, στα δεκατρία το δεύτερο και ανώτερο και στα δεκαεπτά, εκεί στην εφηβεία θα έχει εξασφαλίσει μια θέση στην κοινωνία, με τρία διπλώματα, μάλλον και μουσική και ότι άλλο απωθημένο έχουν οι γονείς της. Όλα αυτά για να καταλήξει κάπου στα είκοσι μετά από ένα φτύσιμο από κάποιο αιώνιο ερωτευμένο να έχει εξασφαλίσει μια θέση στο ψυχιατρείο.
Γιατί όταν στα τέσσερα κάνεις τρεις γλώσσες πριν ακόμα αρχίσεις να μιλάς καλά, καλά την γλώσσα της χώρας σου, τότε υπάρχει πρόβλημα. Όταν στα 4 κάνεις τρείς γλώσσες, στα 10 έχεις κουραστεί, στα δεκατρία, έχεις όνειρα που κανονικά έπρεπε να έχεις στα 20 και όταν φτάσεις στα είκοσι μοιάζεις με μεσήλικας. Ξέχασες πια πως ήταν να είσαι παιδί, ξέχασες πια πως ήταν να είσαι ανέμελος, εάν έμαθες ποτέ. Και τότε παίρνεις τα πράγματα λίγο πιο σοβαρά από ότι πρέπει. Βλέπετε τα πιο μεγάλα θύματα του κόσμου, είναι τα παιδιά. Βλέπουν πολλές φορές τους μεγάλους σαν θεούς. Είναι αυτοί που τους φροντίζουν, τους προσέχουν, τους ταΐζουν, τους μεγαλώνουν. Και οι μεγάλοι είναι οι πιο μεγάλοι εγκληματίες. Κάνουν τα παιδιά ότι θέλουν. Βγάζουν τα κόμπλεξ τους σε όλα τα παιδιά και πάνω από όλα στα παιδιά τους. Τα παιδιά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τι είναι το σωστό και πιο το λάθος. Και οι μεγάλοι εκμεταλλεύονται αυτή την αδυναμία τους. Εκμεταλλεύονται ότι δεν μπορούν να αντιδράσουν και ότι τα παιδιά εξαρτώνται από αυτούς. Δεν απορώ όπου τα παιδιά έχουν γίνει έτσι. Δεν απορώ που τα παιδιά συμπεριφέροντε έτσι. Δεν απορώ γιατί τα παιδιά φτάνουν στο σημείο, να σκοτώσουν κάποιο άλλο παιδί στα 11. Δεν απορώ για τίποτα πια όσο αναφορά τα παιδιά. Τα παιδιά ήταν πάντα αποτέλεσμα αμόρφωτών μεγάλων. Ήταν δημιουργήματα μεγάλων. Και σε μια κοινωνία που είναι γεμάτη από μεγάλους με τόσες πολλές γνώσεις αλλά τόσο χαμηλό επίπεδο δεν απορώ για τα παιδιά.
Καποτε έπαιζα σην γειτονιά, αγαλματάκια, αμίλητα, ακούνητα, αγέλαστα. Τότε ήταν παιχνίδι. Τώρα έχει γίνει τρόπος ζωής.
Το μόνο που εύχομαι είναι να αφήσω τα παιδιά μου ελεύθερα, δείχνοντας τους απλά, έναν δρόμο που να είναι λιγότερο λάθος από άλλους. Εύχομαι να γίνω καλός γονιός όταν έρθει η ώρα. Και εύχομαι τα παιδιά να καταφέρουν να είναι αυτό που ακριβώς λέει η λέξη. Παιδιά. Έχω ξεχάσει πως ήταν όταν ήμουν παιδί. Αλλά θυμάμαι ότι ήμουν πιο χαρούμενος.

Image Hosted by ImageShack.us

Mother, do you think they’ll drop the bomb?
Mother, do you think they’ll like this song?
Mother, do you think they’ll try to break my balls?
Ooooowaa Mother, should I build a wall?
Mother, should I run for President?
Mother, should I trust the government?
Mother, will they put me in the firing line?
Ooooowaa Is it just a waste of time?
Hush, my baby. Baby, don’t you cry.
Momma’s gonna make all of your nightmares come true.
Momma’s gonna put all of her fears into you.
Momma’s gonna keep you right here under her wing.
She won’t let you fly, but she might let you sing.
Momma’s gonna keep Baby cozy and warm.
Oooo Babe.
Oooo Babe.
Ooo Babe, of course Momma’s gonna help build a wall.
Mother, do you think she’s good enough,
For me?
Mother, do you think she’s dangerous,
To me?
Mother will she tear your little boy apart?
Ooooowaa Mother, will she break my heart?
Hush, my baby. Baby, don’t you cry.
Momma’s gonna check out all your girlfriends for you.
Momma won’t let anyone dirty get through.
Momma’s gonna wait up until you get in.
Momma will always find out where you’ve been.
Momma’s gonna keep Baby healthy and clean.
Oooo Babe.
Oooo Babe.
Ooo Babe, you’ll always be Baby to me.
Mother, did it need to be so high?

Advertisements

2 Σχόλια so far »

 1. 1

  Αμάν πια με αυτό τον Nick Cave όλοι σας!!! :-))
  Όσο για το ποστ συμφωνώ 100%. Δεν ξέρω τι μας έχει πιάσει να δημιουργήσουμε παιδιά τέρατα, ακόμα και η πολιτεία το προωθεί. Πλέων από την Ε δημοτικού εκτός από Αγγλικά μαθαίνουν Γαλλικά ή Γερμανικά στα σχολεία. Και άντε εσύ δε θες να του στερήσεις το παιχνίδι τώρα, θα του στερήσεις το μέλλον του; Γιατί είναι δίλλημα. Όταν όλα τα άλλα παιδάκια μαθαίνουν 10 ξένες γλώσσες, υπολογιστές, πιάνο και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, εσύ θα αφήσεις το παιδί σου να αισθάνεται μειονεκτικά απέναντι τους?

 2. 2

  Lykos said,

  Nick Cave? Sorry… Είναι Pink Floyd.
  Για μένα αυτό είναι ψευτοδείλημα.
  Γιατί το να διαβάζει ένα παιδί από τα 5 του δεν του εξασφαλίζει τίποτα. Γενικά το να διαβάζει την σήμερον ημέρα δεν του εξασφαλίζει τίποτα. Και στην τελική από πότε η επαγγελματική καριέρα κάποιου εξαρτάτε από το πόσο μικρός διαβάζει; Από πότε η επαγγελματική του καριέρα κάποιου είναι στοιχείο για την ευτυχισμένη ζωή; Ξέρω πάρα πολλούς που δεν ήταν καλοί μαθητές, δεν σπουδάσανε και κάνουν απλά αυτό που θέλουν βγάζοντας πολλά λεφτά. Άλλωστε το να ξέρεις 1000 πράγματα δεν σημαίνει ότι μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις κιόλας…
  υπάρχει κάτι πολύ πιο σημαντικό απο όλα. Το ταλέντο και το να αγαπάς αυτό που κάνεις.


Comment RSS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

All you need is love

love love love

Shush your Mouth's Blog

This is my truth, now show me yours

Stefanos Skarmintzos

Ψήγματα Ιστοριας Bits of History

jgalanis

Just another WordPress.com site

HELLYWOOD

by MiltosTr

White Shadows

Antithesis

Λαϊκιστής

"Οι καιροί ου μενετοί" Θουκυδίδης

Oxtapus *blueAction

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ,ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

Sotiris Lochaitis's Blog

κρίνω μόνο αυτούς που μου δίνουν το δικαίωμα

Αρέσει σε %d bloggers: