Κόκκινος Κόσμος


Την επόμενη φορά που θα φορέσεις το χρυσό σου σταυρό για να εκφράσεις τα Θρησκευτικά σου αισθήματα αγάπης, ή την επόμενη φορά που θα φορέσεις το χρυσό σου δαχτυλίδι και ρολόι να θυμάσαι ότι για να το φοράς εσύ αυτό κάποιοι έχουν δώσει όχι μόνο την ζωή τους, αλλά πολύ περισσότερα. Εκεί το το αγέννητο μωρό μπορεί να γίνει τροφή για τους αντάρτες, εκεί που ο θάνατος είναι κάτι συνηθισμένο, η ανθρωποφαγία είναι συχνή και ο όρος κόλαση παίρνει σάρκα και οστά, εκεί αρχίζει ο κόκκινος κόσμος…

Συνέχεια κατηγορώ την τηλεόραση αλλά πρέπει να παραδεκτώ ότι υπάρχουν κάποια πράγματα σε αυτήν που είναι τόσο καλά, που απλά μερικές φορές μοιάζουν να υπερκαλύπτουν όλα τα άλλα. Οι Φάκελοι για παράδειγμα εδώ και χρόνια αποτελούν μια από τις πιο σοβαρές και σημαντικές ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης. Αλλά προσωπικά σε αυτήν που έχω αδυναμία είναι η εμπόλεμη ζώνη του Δανέζη. Χτες παρουσιάστηκε ένα πάρα πολύ καλό ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Κόκκινος Κόσμος». Πραγματικά, πραγματική ενημέρωση για θέματα που ο πολύς κόσμος δεν ξέρει. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε και στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μαζί με ένα άλλο του Δανέζη με τίτλο «Οι Σκλάβοι των Διαμαντιών».

Το ντοκιμαντέρ «Κόκκινος κόσμος» καταγράφει έναν άγνωστο, στο ευρύ κοινό, πόλεμο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την πιο αιματηρή ένοπλη σύγκρουση που γνώρισε η ανθρωπότητα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που ξεκίνησε το 1998 και τερματίστηκε το 2003.
Το πολύτιμο μέταλλο που κρύβει στα σπλάχνα της η γη του Κονγκό χρηματοδότησε τον πόλεμο και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, τις φυλές «Χέμα» και «Λεντού».
Ο Σωτήρης Δανέζης αναζητά τα αίτια του εμφυλίου στα βάθη του «κόκκινου κόσμου».
Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ ταξιδεύουν στην επαρχία Ιτούρι και ακολουθούν δύο παιδιά στο εσωτερικό ενός παλιού Βέλγικου ορυχείου. Περπατούν πάνω από δύο χιλιόμετρα στις σκοτεινές και ετοιμόρροπες σήραγγες για να φθάσουν ως τον «κόκκινο κόσμο», μια στοά από άργιλο που έχει καταρρεύσει πολλές φορές στο παρελθόν. Εκεί, παιδιά και ενήλικες, πάνω από 2.000 άνθρωποι, σκάβουν καθημερινά στη λάσπη και την πέτρα για μερικά ψήγματα χρυσού.
Μεταδόθηκε από το Mega χτες 27 Μαρτίου 2007.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί στο τμήμα του Φεστιβάλ Ελληνικό Πανόραμα – το οποίο δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα – έχει τίτλο «Οι Σκλάβοι των Διαμαντιών» και πρόκειται για την πραγματική ιστορία των ματωμένων διαμαντιών της Σιέρα Λεόνε.
Μεταδόθηκε από το Mega το Δεκέμβρη του 2005.
Οι συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικού στρατού τη δεκαετία του ’90 άφησαν πίσω τους πενήντα χιλιάδες νεκρούς και καταδίκασαν σε μια ακρωτηριασμένη ζωή πάνω από δέκα χιλιάδες ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, αντάρτες, στρατός, παραστρατιωτικοί και μισθοφόροι έγιναν «σκλάβοι» των διαμαντιών. Μέχρι σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Σιέρα Λεόνε εξακολουθούν να ψάχνουν στη λάσπη για εκείνο το μοναδικό, πολύτιμο πετράδι που θα εκπληρώσει τις επιθυμίες και τα όνειρά τους. Δέσμιοι της λάμψης του, οι περισσότεροι, θα ψάχνουν μάταια για μια ολόκληρη ζωή.
Στο τμήμα Ελληνικό Πανόραμα συμμετέχουν, επίσης κατόπιν επιλογής, ελληνικά ντοκιμαντέρ, τα οποία όμως είτε έχουν ήδη προβληθεί σε άλλες διοργανώσεις, είτε έχουν διανεμηθεί εμπορικά.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ποιος είναι ο «Παγκόσμιος Πόλεμος της Αφρικής;

«Παγκόσμιος Πόλεμος της Αφρικής» και «Μεγάλος Πόλεμος της Αφρικής» ονομάστηκε ο Πόλεμος του Κονγκό (1998-2003), που έλαβε χώρα στο μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Ξεκίνησε το 1998 όταν ανέλαβε την εξουσία ο Joseph Kabila, καθαιρώντας μετά από έναν σκληρό εμφύλιο αλληλοσπαραγμό τον επί 32 χρόνια πρόεδρο Mobutu Sese Seko.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εσωτερικό πόλεμο στην ιστορία της Αφρικής. Συμμετείχαν 9 Αφρικανικά κράτη (Κονγκό, Ρουάντα, Αγκόλα, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Τσαντ, Ουγκάντα, Μπουρουντί), καθώς και 20 ένοπλες ομάδες. Περίπου 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκτός άλλων από υποσιτισμό και ασθένειες.
Παρόλο που ο πόλεμος έληξε επίσημα τον Ιούλιο του 2003 και ενώ, υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, το κράτος παρέμεινε αδύναμο και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν.

Τι σχέση έχει ο πόλεμος με αυτόν της Ρουάντα;

Ο πόλεμος στον Κονγκό φαίνεται να πηγάζει από τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994. Η γενοκτονία σταμάτησε, όταν η ομάδα Rwandan Patriotic Movement με αρχηγό τον Paul Kagame, προκάλεσε την πτώση της Hutu κυβέρνησης και πήρε την εξουσία. Χιλιάδες Hutu και άλλοι μετανάστες τράπηκαν σε φυγή στο πρώην Ζαΐρ, από φόβο αντεκδίκησης. Το εθνικό μίσος συνεχίστηκε και ξεπέρασε τα σύνορα, τροφοδοτώντας τον Πρώτο και Δεύτερο Πόλεμο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Εξάλλου, η κυβέρνηση της Ρουάντα έστειλε στρατεύματα στο Κονγκό, το 1996, για να καταδιώξουν τους αντάρτες Hutu, που είχαν περάσει τα σύνορα, και ταυτόχρονα βοηθούσε τους αντάρτες του Κονγκό, ώστε να ανατρέψουν την εξουσία του Mobutu Sese Seko. Τελικά, η Ρουάντα συνέβαλε στην ανακήρυξη Προέδρου του Κονγκό τον Laurent Kabila. Σε μικρό χρονικό διάστημα, όμως, στράφηκε εναντίον του, καθώς εξέφραζε μίσος εναντίον των Tutsi, που βρίσκονταν στο Κονγκό και η κυβέρνηση της Ρουάντα υπέθεσε ότι ο Kabila οργάνωνε γενοκτονία εναντίον τους. Προσπάθησε να τον ανατρέψει με σύμμαχο την Ουγκάντα, αλλά δεν τα κατάφερε. Ακόμα, η Ρουάντα απαίτησε ένα κομμάτι του ανατολικού Κονγκό, καθώς, όπως έλεγε, ανήκε ιστορικά σε αυτή.
Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν πρώην πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους από τη Ρουάντα, την Ουγκάντα και τη Ζιμπάμπουε, ότι χρησιμοποίησαν την επέμβαση τους στο Κονγκό σαν κάλυψη για να λεηλατήσουν τον τεράστιο φυσικό πλούτο του και ειδικά τα διαμάντια.

Ποιοι είναι οι αντάρτες και τι επιδίωκαν όλα αυτά τα χρόνια;

Η κατάσταση με τις αντάρτικες ομάδες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι αρκετά περίπλοκη. Υπάρχουν πολλές ομάδες και η καθεμιά έχει τον δικό της υποστηρικτή, αλλά με τον ίδιο σκοπό: τον έλεγχο των περιοχών με φυσικό πλούτο.
Η διαμάχη του Ituri είναι η διαμάχη ανάμεσα στις εθνικές ομάδες, τους αγρότες Lendu και τους Hema στο βορειο-ανατολικό Κονγκό. Στη διαμάχη εμπλέκεται η παρουσία διάφορων ενόπλων ομάδων που συμμετείχαν στον Δεύτερο Πόλεμο του Κονγκό, από τον μεγάλο αριθμό ελαφρών όπλων στην περιοχή, από τον ανταγωνισμό για τους φυσικούς πόρους και από τις εθνικές εντάσεις στην γύρω περιοχή. Οι Lendu υποστηρίζονταν από το Nationalist and Integrationist Front (FNI), ενώ οι Hema από το Uganda People’s Defense Force (UPDF).
Οι Hema και οι Lendu είχαν επίσης διαφορές για θέματα γης, που προκάλεσαν διαμάχη ήδη 3 φορές πριν τον πόλεμο, το 1972, 1985 και 1996. Μέρος της έχθρας πηγάζει από την χρήση του νόμου για τη γη του 1973, που επιτρέπει στους ανθρώπους να αγοράζουν γη στην οποία δεν κατοικούν και να διώχνουν τους κατοίκους δύο χρόνια μετά την λήξη της ιδιοκτησίας. Αυθαίρετη χρήση του νόμου ανάγκασε οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γιατί δεν γνώριζαν ότι είχε αγοραστεί από κάποιον άλλο. Κάποιοι Hema προσπαθούσαν να πάρουν γη από τους Lendu χρησιμοποιώντας αυτή την τακτική ως το 1999.
Η γενοκτονία της Ρουάντα το 1994 δημιούργησε επιπτώσεις σε όλη την περιοχή του Ituri, την περιοχή των «Μεγάλων Λιμνών», όπου δολοφονήθηκαν πάνω από 800.000 άνθρωποι. Η επακόλουθη εισροή μεταναστών Hutu στην περιοχή, που οδήγησε στον Πρώτο Πόλεμο του Κονγκό τόνισε την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Όμως, η κατάσταση μεταξύ των Hema και Lendu έφτασε στο επίπεδο διαμάχης με τον Δεύτερο Πόλεμο του Κονγκό το 1998. Μεγάλο μέρος του βόρειου Κονγκό, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Orientale, καταλήφθηκε και βρέθηκε κάτω από τον έλεγχο του Uganda People’s Defense Force (UPDF) και του Rally for Congolese Democracy (RCD-K) του Kinsagani υπό την ηγεσία του Ernest Wamba dia Wamba. Η μεγάλη διαμάχη συνοδεύτηκε από την χρήση τουφεκιών και άλλων πυροβόλων. Ενώ, οι μάχες για τη γη συνήθως γίνονταν με βέλη και τόξα, η διαθεσιμότητα μικρών όπλων επέφερε μεγαλύτερη καταστροφή.

Ποιες βίαιες μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο;

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Κονγκό σκοτώθηκαν περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης International Rescue Committee και σημειώθηκαν πολύ σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αρκετές ομάδες ανταρτών χρησιμοποιούσαν βία εναντίον των πολιτών για να προκαλέσουν την μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν περιλάμβαναν μαζικές εκτελέσεις, βιασμό και λεηλασίες. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρατηρούνται στην πόλη Bukavu, στην επαρχία Kivu, στο Kisangani και στην περιοχή του Ituri.
Ο ΟΗΕ εκτιμά πως περίπου 45.000 γυναίκες βιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι 100.000 πεθαίνουν από AIDS κάθε χρόνο στη Λ.Δ. του Κονγκό. Ακόμα, η θέση των παιδιών στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι τρομακτική. Κάθε μέρα παιδιά γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης, καθώς επίσης στρατολογούνται από ένοπλες ομάδες ανταρτών. Εκατοντάδες παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα, τις ασθένειες και τη βία, ενώ οι συνθήκες ζωής πολλών άλλων έχουν χειροτερέψει παρά την επικράτηση της ειρήνης τουλάχιστον τυπικά.

Πώς συνδέεται το χρυσάφι με τον πόλεμο;

Η βόρειο-ανατολική πλευρά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό είναι μια από τις πιο πλούσιες σε χρυσό περιοχές της Αφρικής. Ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο των πλούσιων σε χρυσό περιοχών, προκάλεσε την αιματηρή διαμάχη από το 1998 ως σήμερα.
Οι στρατιώτες και οι ένοπλες δυνάμεις ανταρτών έβλεπαν τον έλεγχο των χρυσορυχείων σαν ένα τρόπο για να αποκτήσουν χρήμα, όπλα και δύναμη. Έτσι, μάχονταν μεταξύ τους και μέσα σε αυτή τη διαδικασία συχνά επιτίθονταν και σε πολίτες. Παραβίαζαν επανειλημμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο, με μαζικές εκτελέσεις, βιασμούς και αυθαίρετες συλλήψεις. Μόνο σε αυτή την περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, 60.000 άνθρωποι πέθαναν. Οι δυο περιοχές κλειδιά, όπου υπάρχουν χρυσορυχεία είναι το Mongbwalu στην επαρχία Ituri και η Durba, περιοχές που συνορεύουν με την Ουγκάντα.
Όταν η Ουγκάντα, μια εμπόλεμη περιοχή, κατέλαβε το βόρειο-ανατολικό Κονγκό από το 1998 ως το 2003, οι στρατιώτες της πήραν αυτόματα τον έλεγχο των περιοχών με χρυσό και εξανάγκασαν τους χρυσωρύχους να εξάγουν χρυσό για το δικό τους συμφέρον. Ο στρατός της Ουγκάντα αποσύρθηκε από το Κονγκό το 2003, μετά και τη Ρουάντα που είχε αποσυρθεί ένα χρόνο πριν. Στη θέση τους, όμως, έμειναν οι Lendu με το Nationalist and Integrationist Front (FNI) , που είχε δεσμούς με την Ουγκάντα και οι Hema με το Union of Congolese Ρatriots (UPC), που υποστηρίζονταν από τη Ρουάντα, οι οποίοι τότε ήλεγχαν πλέον ουσιαστικά τα ορυχεία χρυσού. Οι ένοπλες δυνάμεις των ανταρτών πάλευαν για τον έλεγχο των χρυσορυχείων, πάντα με την υποστήριξη και τη βοήθεια εξωτερικών παραγόντων από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ανέφερε τον θάνατο τουλάχιστον 2.000 πολιτών στην περιοχή Mongbwalu από τον Ιούνιο του 2002 ως τον Σεπτέμβριο του 2004. Ο χρυσός, αντί να προσφέρει ευημερία στους κατοίκους της περιοχής, δημιουργούσε όλο και περισσότερα προβλήματα.
Οι ένοπλες δυνάμεις και οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοί τους δρούσαν έξω από κάθε νόμιμο δρόμο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι έμποροι, που αγοράζουν το χρυσό και το περνάνε από τα σύνορα στην Ουγκάντα. Από εκεί, ό χρυσός διοχετεύεται στην Ευρώπη και την Αμερική.
Τι ρόλο έπαιξε η Anglogold Ashanti;

Ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες προσπάθησαν να υπογράψουν νέες συμφωνίες ή να ανανεώσουν τις παλιές ώστε να ξεκινήσουν δραστηριότητες εξόρυξης και εκμετάλλευσης χρυσού στα βόρειο-ανατολικά. Μια από αυτές τις, η AngloGold Ashanti, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξαγωγής χρυσού παγκοσμίως με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης στην περιοχή του Mongbwalu. Η εταιρεία αγόρασε το 1996 μία περιοχή 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αποτελεί την περιοχή με τα περισσότερα κοιτάσματα χρυσού στην χώρα. Μετά από προσπάθειες να δημιουργήσει δεσμούς με την ένοπλη ομάδα UPC, οι εκπρόσωποι της εταιρείας δημιούργησαν δεσμούς με το FNI, που είχε τον έλεγχο της περιοχής. Σε αντάλλαγμα της εγγύησης ασφάλειας που προσέφερε το FNI, η εταιρεία παρείχε οικονομική βοήθεια στην ομάδα και τους ηγέτες της. Η AngloGold Ashanti συνεργαζόταν, δηλαδή, με μια από τις ένοπλες δυνάμεις που είχε διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Human Rights παρουσίασε το 2005 μια έκθεση διαφωτιστική για το ρόλο της εταιρείας στην περιοχή.

Γιατί η MONUC, η δύναμη του ΟΗΕ στο Κονγκό, θεωρείται αμφιλεγόμενη;
Το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών ίδρυσε τη MONUC ώστε να διευκολύνει την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Lusaka, που υπογράφηκε το 1999. Με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 1 δις δολάρια, πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο δαπανηρή αποστολή του Τμήματος Ειρηνευτικών Δυνάμεων του ΟΗΕ.
Η MONUC ανέρχεται σε 17.000 κυανόκρανους που είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα, ενώ οι κοινές επιχειρήσεις της ειρηνευτικής δύναμης με τον στρατό του Κονγκό κατά των ανταρτών έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί ότι αντί να ανακουφίσουν, προσθέτουν δεινά στους αμάχους και τους εκτοπισμένους.
Το προσωπικό της MONUC έχει εντολή να συμπεριφέρεται στον πληθυσμό με σεβασμό και αξιοπρέπεια και να τηρεί υψηλά πρότυπα επαγγελματικής και προσωπικής συμπεριφοράς. Όμως, τα τελευταία χρόνια, έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών.
Μια από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις κακής διαχείρισης αποστολής της MONUC ήταν η καταστροφή του χωριού Loga στο βόρειο-ανατολικό Κονγκό, τον Μάρτιο του 2005. Στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ καταδίωκαν μια ομάδα ανταρτών, μπλέχτηκαν εκεί σε μια μάχη και σύμφωνα με μαρτυρίες τα περισσότερα από τα θύματα ήταν πολίτες.
Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές αναφορές από τα ΜΜΕ για διάπραξη σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης από μέλη του προσωπικού της MONUC. Μεταξύ τα τέλη Δεκεμβρίου 2004 και τις αρχές Οκτωβρίου του 2005, η MONUC πραγματοποίησε 111 έρευνες για το θέμα αυτό. Αναφέρονται 68 περιπτώσεις βιασμού, πορνείας και παιδοφιλίας από κυανόκρανους από το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Ουρουγουάη, την Τυνησία, τη Νότια Αφρική και το Νεπάλ, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

~~~~~~~~~~~~~~~~
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΑΝΕΖΗΣ

Συνέντευξη με τον Σωτήρη Δανέζη
(δημιουργό του ντοκιμαντέρ «Κόκκινος Κόσμος»

in.gr:
Ποια δική σας ανάγκη σας οδήγησε μέχρι το Κονγκό και την καταγραφή της εκεί κατάστασης;

Σ.Δ.:
Η σιωπή σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση και μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε ολόκληρο κόσμο για την πιο αιματηρή σύγκρουση που γνώρισε η ανθρωπότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχεδόν 4.000.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μια χώρα πλούσια σε χρυσό, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα χωρίς κανείς να συγκινηθεί από τη Διεθνή Κοινότητα.

Advertisements

1 Response so far »


Comment RSS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

All you need is love

love love love

Shush your Mouth's Blog

This is my truth, now show me yours

Stefanos Skarmintzos

Ψήγματα Ιστοριας Bits of History

jgalanis

Just another WordPress.com site

HELLYWOOD

by MiltosTr

White Shadows

Antithesis

Λαϊκιστής

"Οι καιροί ου μενετοί" Θουκυδίδης

Oxtapus *blueAction

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ,ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

Sotiris Lochaitis's Blog

κρίνω μόνο αυτούς που μου δίνουν το δικαίωμα

Αρέσει σε %d bloggers: