Κλείνει ένα κέντρο, χάνεται μια ελπίδα…


6 χρόνια λειτουργίας 8η φορά απλήρωτοι και τώρα τους κλείνουν…

Το κέντρο πρόληψης Αρηξις πάει για κλείσιμο και το χειρότερο από όλα, νομίζω σε μια κοινωνία είναι πως αντιμετωπίζουμε εμείς τους συνανθρώπους μας. Το κράτος δεν είναι παρά ένας καθρέφτης του τι είμαστε. Εκτός από το απαράδεκτο του να μην παίρνουν κάποιοι αυτά που οι περισσότεροι από εμάς, θεωρούμε ή θα έπρεπε να θεωρούμε αυτονόητα, όπως είναι ο μισθός για να ζήσουμε (και όχι κάποιο έξτρα εισόδημα) υπάρχει και το γενικότερο κοινωνικό πρόβλημα. Όταν ένα κέντρο κλείνει, μαζί με αυτό χάνεται εκτός από την δουλειά των εργαζομένων, αυτό για το οποίο άνοιξε το κέντρο. Η πρόληψη. Γιατί σκοπός ενός κέντρου πρόληψης δεν είναι να δώσει δουλειά σε κάποιους, αλλά την ελπίδα, την γνώση και την “προστασία” σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με το κέντρο. Το πρόβλημα για μένα, εκτός από οικονομικό (δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι) είναι πάνω από όλα ηθικό. Και το πρόβλημα με το ότι δεν δίνονται λεφτά σε ένα κέντρο, δεν είναι μόνο ότι δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι ότι κόβουν βασικά την δυνατότητα στο κέντρο να κάνει πρόληψη, δηλαδή να ενημερώσει τους πολίτες, τους Δασκάλους, τους καθηγητές, τους γονείς, αλλά και να συμβουλέψει όλους αυτούς που έχουν κάποιο πρόβλημα για το τι πρέπει και το πώς αντιμετωπίζονται οι εξαρτήσεις. Αλλά πρωτίστως δεν μπορεί να δώσει τις βάσεις αυτές που θα οδηγήσουν κάποιο νέο, να μην κάνει χρήση, να μην γίνει εξαρτημένος από το οτιδήποτε. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Σε αυτή την χώρα δυστυχώς οι φωστήρες κάνουν μέτρα μόνο για την καταστολή ενώ η όλη ουσία είναι στην πρόληψη. Και πως γίνεται να γίνει πρόληψη, με κομμένο ρεύμα; Με πρόστιμα στο ΙΚΑ;  Χωρίς λεφτά για έντυπο υλικό; Υλικό ενημέρωσης; Με ποιο ηθικό μπορεί ένας επιστήμονας όπως αυτούς που δουλεύουν στα κέντρα (ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι) να αποδώσουν όταν το ίδιο το κράτος τους απαξιώνει; Και πως μπορούν να προσφέρουν σε αυτή την κοινωνία, όταν το ίδιο το κράτος απαξιώνει όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά στην τελικά την ίδια την κοινωνική πολιτική που χάραξε. Σε αυτή την χώρα, την χώρα των DVD η ηθική δεν έχει πλέον, χώρο. Με λύπη πραγματικά το λέω. Με λύπη…

Γιατί για ποια ηθική μπορούμε να μιλάμε όταν η διοίκηση του κέντρου, λέει ότι θα βρει τα λεφτά για τους εργαζόμενους και θα κλείσει το κέντρο; Γιατί αυτό ακριβώς είπε η Διοίκηση-Δήμαρχοι. Γιατί σε αυτή την χώρα δεν έχει σημασία τίποτα άλλο παρά μόνο το προσωπικό συμφέρον.  Γιατί να κάτσει ο κάθε Δήμαρχος, ο κάθε τυπάκος που παίρνει ένα πακτωλό χρημάτων να ασχοληθεί; Δεν έχει συμφέρον.

Όταν γίνει ένας δρόμος σε ένα Δήμο, οι δημότες επευφημούν τον Δήμαρχο και τον ξαναψηφίζουν, έτσι αυτός συνεχίζει να πληρώνεται αδρά και να έχει μερίδιο στις μίζες. Όταν όμως ο δρόμος δεν είναι υλικός, αλλά είναι ελπίδας κανένας δεν θα καταλάβει ότι έκλεισε, ότι δεν φτιάχτηκε, ότι δεν τον υποστήριξαν. Γιατί αυτό κάνουν με το να κλείνουν ένα κέντρο πρόληψης. Παίρνουν την ελπίδα και όταν ένας λαός χάνει την Ελπίδα του, γίνεται πρόβατο… Ισως τελικά αυτό είναι που θέλει το κράτος. Πολίτες πρόβατα, έρμαιο των εξαρτήσεων του, έρμαιο της πολιτικής, για αυτό και ο τίτλος του blog μαντρί. Ένα μαντρί για να χωρέσουν όλα τα πρόβατα.

Για ποια ηθική μπορούμε να μιλάμε όχι σε πολιτικό επίπεδο, που έχουμε κάποιους δημάρχους ουσιαστικά όχι να μην στηρίζουν ένα κέντρο πρόληψης, αλλά να το κλείνουν, αλλά σαν κοινωνία, να αφήνουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Να αφήνουμε κάποιους να μας κλέβουν, χρόνια ολόκληρα, να παίζουν μαζί μας και από την άλλη να κλείνουν κάτι, που αν μη τι άλλο, δίνει ελπίδα.

Νομίζω όμως ότι ένα κέντρο με 3 ομάδες συμβουλευτικής γονέων, 1 ομάδα εκπαιδευτικών, 25 ραντεβού συμβουλευτικής, ενώ αναστέλλονται μια σειρά προγραμματισμένων δράσεων (σύνολο εξυπηρετούμενων 900 άτομα), όπως αναφέρω και στο πιο κάτω μήνυμα, δεν είναι ένα κέντρο που δίνει μόνο ελπίδα, αλλά και ουσία. Αυτή την ουσία που δυστυχώς από ότι φαίνεται την έχουμε χάσει προ πολλού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

All you need is love

love love love

Shush your Mouth's Blog

This is my truth, now show me yours

Stefanos Skarmintzos

Ψήγματα Ιστοριας Bits of History

jgalanis

Just another WordPress.com site

HELLYWOOD

by MiltosTr

White Shadows

Antithesis

Λαϊκιστής

"Οι καιροί ου μενετοί" Θουκυδίδης

Oxtapus *blueAction

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ,ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

Sotiris Lochaitis's Blog

κρίνω μόνο αυτούς που μου δίνουν το δικαίωμα

Αρέσει σε %d bloggers: