Focus… to the cause…


Νομίζω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της σύγχρονης κοινωνίας δεν είναι τα προβλήματα που έχει και η κατανόηση των επιπτώσεων τους πάνω στο πετσί μας, αλλά η αιτία που δημιούργησε αυτά τα προβλήματα. Όπως και στην ιατρική δεν είναι θεραπεία η καταπολέμηση των συμπτωμάτων αλλά των αιτιών που δημιουργούν τα προβλήματα. Σπουδαίο το νέο θα μου πείτε.

Δεν είναι ούτε πρωτότυπο ούτε κάτι σημαντικό αυτό που λέω, όμως είναι πολύ περίεργο πως ενώ όλοι το ξέρουμε το αφήνουμε στο πάνω ράφι του μυαλού μας και το χρησιμοποιούμε μόνο όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι μεγάλο και τρανό όπως η σωτηρία του κόσμου, του πλανήτη, της χώρας κ.ο.κ. Ξεχνάμε όμως μερικές φορές πόσο σημαντικό είναι αυτό σε καθημερινό επίπεδο, σε επίπεδο επικοινωνίας μας με τους υπολοίπους και σε επίπεδο σχέσεων. Επαγγελματικών, προσωπικών, ερωτικών.

Πολύ συχνά βλέπω ανθρώπους γύρω μου (και εμένα τον ίδιο δεν το κρύβω) να προσπαθεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε μια διαπροσωπική του σχέση και όχι τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτά τα συμπτώματα. Και ενώ ο ίδιος νομίζει και όντως καταβάλει πολύ μεγάλες προσπάθειες για να διορθώσει όλα όσα τον ταλαιπωρούν ή ταλαιπωρούν τους γύρω του δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

Κάπου ανάμεσα στο τσιμέντο, το internet, την δουλειά και τα πάθη μας μοιάζει να έχουμε χάσει τον τρόπο να αναλύουμε τα πράγματα να βγάζουμε τις αιτίες πίσω από τα συμπτώματα και να τα καταπολεμάμε. Έτσι φτάνουμε σε ένα σημείο που ενώ έχουμε καταβάλει πολύ ενέργεια και κόπο για να διορθώσουμε την σχέση μας με ένα πρόσωπο καταλήγουμε σε αδιέξοδο. Όσο  επιμένουμε μάλιστα να λύσουμε το «πρόβλημα» και δεν συνειδητοποιούμε τον τοίχο του αδιεξόδου, το μόνο που κάνουμε είναι να χτυπάμε το κεφάλι μας στο τοίχο. Και σίγουρα μια τέτοια σύγκρουση μπορεί να έχουν μόνο ένα νικητή. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το κεφάλι να νικήσει τον τοίχο γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις, δεν είναι γυψοσανίδες, αλλά ενισχυμένο σκυρόδεμα.

Από εδώ και πέρα αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι πως θα βρούμε τις αιτίες από τα αποτελέσματα, γιατί όπως λέει και «Το Ερμητικό Κυμβάλειο» “Κάθε αποτέλεσμα, έχει και μια αιτία. Κάθε αιτία, έχει κι ένα αποτέλεσμα”. Ποιο είναι το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε πρώτο όμως;

Ποια είναι η αιτία που έχω πρόβλημα στην οποιαδήποτε σχέση μου ή ποιοι είναι οι λόγοι που δεν με αφήνουν να δω τις αιτίες που έχω πρόβλημα στην οποιαδήποτε σχέση μου;

Νομίζω ότι είναι το δεύτερο. Στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους εκτός από την λογική, υπάρχουν και πιο αστάθμητοι, ευμετάβλητοι παράγοντες, όπως η συναισθηματική φόρτιση ή το αντίθετο η συναισθηματική κενότητα. Έτσι είναι πιο δύσκολο να φτάσουμε στην λύση των προβλημάτων μας, εάν δεν βρούμε τις αιτίες που οδηγούν σε αυτή την θολούρα όταν προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις αιτίες των προβλημάτων μας. Αυτές οι αιτίες που μας οδηγούν σε αδυναμία να κατανοήσουμε τις αιτίες των προβλημάτων, πιστεύω ότι αν και έχουν κάποιο κοινό παρανομαστή για όλους τους ανθρώπους, αλλάζουν ανά άτομο. Μερικές φορές μάλιστα αλλάζουν δραματικά σύμφωνα με το κοινωνικό, πολιτιστικό, πνευματικό αλλά και μορφωτικό υπόβαθρο του καθενός.

Νομίζω ότι το πιο σημαντικό παράγοντα σε στην κατανόηση όλου αυτού του μπερδεμένου θέματος είναι το τι γνώμη έχουμε αλλά και πόσο καλά ξέρουμε τον εαυτό μας. Αυτογνωσία δηλαδή και αρμονία.

Τώρα εάν περιμένετε να σας μιλήσω για Γιόγκα, διαλογισμό ή προσευχή και άλλα τέτοια ατυχήσατε…

Ανάλογα τον άνθρωπο, την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής υποθέτω ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι αυτογνωσίας. Άλλωστε δεν έχω φτάσει εκεί… το μόνο που ξέρω είναι ότι η αυτογνωσία, όπως και οι σχέσεις, θέλουν πολύ κόπο… επιμονή και επιμονή…

Αλλά από την άλλη μπορεί απλά να μην ξέρω τι λέω… άλλωστε είμαι ένας απλός Lykos…

Advertisements

2 Σχόλια so far »

 1. 1

  Φίλε, πολύ ωραίο άρθρο. Δεν αλλάζω ούτε τόνο.

 2. 2

  Lykos said,

  Χαίρομαι που το κατάλαβες… ή μήπως δεν το κατάλαβες; Μερικές φορές μπερδεύομαι και εγώ με αυτά που γράφω… χαχαχαχα…
  Μπορεί να σου άρεσε επειδή δεν το κατάλαβες… μήπως κατάλαβες ότι δεν καταλάβαινα τι έγραφα;Μπέρδεμα…
  Πλάκα κάνω… Απλά εαν ήξερα Ελληνικά θα το απέδιδα ποιο σωστά…

  Ευχαριστώ πάντως…


Comment RSS · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

All you need is love

love love love

Shush your Mouth's Blog

This is my truth, now show me yours

Stefanos Skarmintzos

Ψήγματα Ιστοριας Bits of History

jgalanis

Just another WordPress.com site

HELLYWOOD

by MiltosTr

White Shadows

Antithesis

Λαϊκιστής

"Οι καιροί ου μενετοί" Θουκυδίδης

Oxtapus *blueAction

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ,ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

Sotiris Lochaitis's Blog

κρίνω μόνο αυτούς που μου δίνουν το δικαίωμα

Αρέσει σε %d bloggers: