Η γέννηση του οικονομικού εκτελεστή.


«Υπάρχουν 2 τρόποι να κατακτήσεις και να υποδουλώσεις ένα έθνος.
Ο ένας είναι με το ξίφος. Ο άλλος με το χρέος.»
John Adams
1735-1826

Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ:«Zeitgeist Addendum»

Μιλάει ο οικονομικός εκτελεστής: John Perkins

Former Chief Economist for Chas. T.Main Inc.

Author: Confessions of an Economic Hitman

“Εμείς οι οικονομικοί εκτελεστές είμαστε οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την δημιουργεία αυτής της παγκόσμιας αυτοκρατορίας. Και εργαζόμαστε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Όμως πιθανώς το πιο συνηθισμένο είναι να βρίσκουμε μια χώρα με πόρους που οι εταιρείες θέλουν, όπως το πετρέλαιο. Και μετά κανονίζουμε ένα τεράστιο δάνειο για την χώρα από την Παγκόσμια Τράπεζα ή από μια από τις θυγατρικές της. Όμως τα χρήματα ουσιαστικά ποτέ δεν πάνε σε αυτή την χώρα. Αντίθετα, πηγαίνουν στις μεγάλες εταιρείες μας για να κτίσουν υποδομές σε αυτή την χώρα. Ηλεκτρικά εργοστάσια, βιομηχανικές μονάδες, λιμάνια… Πράγματα που θα ωφελήσουν λίγους πλούσιους σε αυτή την χώρα. Μαζί και τις εταιρείες μας όμως πραγματικά χωρίς την πλειοψηφία του κόσμου.

Αυτοί οι άνθρωποι… ολόκληρη η χώρα, τους μένει να χειριστούν ένα τεράστιο χρέος. Είναι τόσο μεγάλο το χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Και αυτό είναι μέρος του σχεδίου… να μην μπορούν να ξεχρεώσουν.

Έτσι σε κάποιο σημείο, οι «οικονομικοί εκτελεστές» πάμε και τους λέμε, «ακούστε, χάσατε πολλά, δεν μπορείτε να πληρώσετε. Έτσι… πουλήστε το πετρέλαιο σας πολύ φτηνά στις πετρελαϊκές εταιρίες μας. Αφήστε μας να στήσουμε βάσεις στην χώρα σας… Στείλτε στρατεύματα και υποστηρίξτε μας σε κάποιο μέρος του κόσμου, όπως το Ιρακ ή ψηφίστε μαζί μας στο επόμενο συμβούλιο του ΟΗΕ. Ψηφίστε να ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία ηλεκτρικού, το υδρευτικό και αρδευτικό σύστημα, να ιδιωτικοποιηθούν και να πουληθούν σε αμερικανικές εταιρείες ή σε άλλες πολυεθνικές. Υπάρχει μια ραγδαία εξέλιξη και είναι τυπικός ο τρόπος που δουλεύουν το Δ.Ν.Τ. και η Παγκόσμια Τράπεζα. Ρίχνουν μια χώρα στο χρέος και είναι τόσο μεγάλο που δεν αποπληρώνεται. Προτείνουν αναπροσαρμογή του χρέους και τους πληρώνεις περισσότερο τόκο…. ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ αυτό το οποίο αποκαλούν δυνητικότητα ή χρηστή διοίκηση που βασικά σημαίνει πως πρέπει να ξεπουλήσουν σε ξένους οργανισμούς, τους πόρους τους, ανάμεσα τους πολλές από τις κοινωνικές υπηρεσίες, εταιρείες κοινής ωφελείας, μερικές φορές το εκπαιδευτικό σύστημα, το ποινικό σύστημα, το ασφαλιστικό τους σύστημα. Είναι ένα διπλό, τριπλό, τετραπλό βάρος…

ΙΡΑΝ

Το δίδαγμα για τον «οικονομικό εκτελεστή» ξεκίνησε στις αρχές του 1950 όταν με δημοκρατικό τρόπο εξελέγει ο Μοσαντέκ στον Ιράν. Θεωρούταν πως ήταν η «Ελπίδα της Δημοκρατίας» στη Μ. Ανατολή και τον γύρω κόσμο. Ήταν ο «άντρας της χρονιάς» στο Time. Όμως ένα από τα πράγματα που έκανε ήταν να εφαρμόσει την ιδέα πως οι ξένες πετρελαϊκές εταιρείες έπρεπε να πληρώνουν στο Ιραν πολύ περισσότερα για το πετρέλαιο που έβγαζαν από εκεί και ο λαός του Ιραν θα έπρεπε να επωφελείται από το πετρέλαιο του.

Φυσικά αυτό ήταν κάτι που δεν μας άρεσε, όμως φοβόμασταν να κάνουμε αυτό που κάναμε συνήθως, να στείλουμε στρατό. Αντίθετα στείλαμε έναν πράκτορα της CIA τον Κέμριτ Ρούσβελτ, συγγενή του Τέντι Ρούσβλετ. Ο Κέρμιτ πήγε με μερικά εκατομμύιρα δολάρια και ήταν πολύ αποτελεσματικός και αποδοτικός. Σε πολύ λίγο χρόνο κατάφερε να ρίξει τον Μοσαντέκ και να φέρει τον Σάχη του Ιραν να τον αντικαταστήσει. Ήταν κάτι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Ετσι εδώ πίσω στις ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον κοιτιόντουσαν και έλεγαν «Αυτό είναι εύκολο και φτηνό». Και αυτό καθιέρωσε ένα καινούριο τρόπο χειραγώγησης κρατών.

Το μόνο πρόβλημα με τον Ρούσβλετ ήταν πως είχε ταυτότητα πράκτορα της CIA και εάν τον έπιαναν, οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ σοβαρές. Έτσι πολύ γρήγορα σε εκείνο το σημείο πάρθηκε η απόφαση να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικοί σύμβουλοι για να διοχετεύουν τα χρήματα μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Δ.Ν.Τ. ή άλλων τέτοιων υπηρεσιών για να φέρουν ανθρώπους σαν εμένα που δουλεύουν για ιδιωτικές εταιρείες, έτσι έστω αν πιαστούμε, να μην υπάρξουν επιπτώσεις στη κυβέρνηση…”

Advertisements

5 Σχόλια so far »

 1. 1

  Lykos said,

  Από τις 100 κορυφαίες οικονομίες σύμφωνα με το ετήσιο ακαθάριστο προϊόν, 51 είναι οργανισμοί. Και 47 από αυτές τις 51 είναι αμερικανικών συμφερόντων. H Walmart, η General Motors, η Exxon είναι οικονομικά ισχυρότεροι από την Σ. Αραβία, Πολωνία, Νορβηγία, Ν. Αφρική, Φιλανδία, Ινδονησία και πολλές άλλες. Και καθώς μέτρα προστασίας εμπορίου σπάνε, νομίσματα κλυδωνίζονται και χειραγωγούνται σε ασταθείς αγορές, κρατικές οικονομίες ανατρέπονται προς χάριν του ανταγωνισμού στο παγκόσμιο καπιταλισμό. Η αυτοκρατορία εξαπλώνεται.

 2. 2

  Rodia said,

  Φοβερο και ευστοχο! Λες;
  Επιτρεπεις να το ανεβασω και’γω; με αναφορα, φυσικα…

 3. 3

  Lykos said,

  Δεν χρειάζεται να μου ζητάς άδεια… Φυσικά και μπορείς να κάνεις αναδημοσίευση.

 4. 5

  Θα έπρεπε να υπάρχει όριο πλουτισμού..
  τότε θα ζούσαμε σε έναν άλλο κόσμο..

  καλησπέρα..


Comment RSS · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

All you need is love

love love love

Shush your Mouth's Blog

This is my truth, now show me yours

Stefanos Skarmintzos

Ψήγματα Ιστοριας Bits of History

jgalanis

Just another WordPress.com site

HELLYWOOD

by MiltosTr

White Shadows

Antithesis

Λαϊκιστής

"Οι καιροί ου μενετοί" Θουκυδίδης

Oxtapus *blueAction

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ,ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

Sotiris Lochaitis's Blog

κρίνω μόνο αυτούς που μου δίνουν το δικαίωμα

Αρέσει σε %d bloggers: