Τράπεζα της Ανατολής … 670 δισ. ευρώ η μετοχή…


10/10/11 Οι τελευταίες εξελίξεις με την τράπεζα ΕΔΩ

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d’ Orient». Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Την Θεσσαλονίκη, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Κατά τον ισχύοντα νόμο επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές αναλαμβάνουν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής». Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνικής Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Πιθανώς να έχει και δίκιο ως προς τις μετοχές αν και εφόσον αυτές ήταν σε δραχμές, βοηθούσης και της τότε πτωχεύσεως του ελληνικού κράτους.

Όμως οι μετοχές αυτές στις οποίες αναφερόμεθα ήταν σε… χρυσό. Η αναφορά είναι σαφής και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και… είναι η Τράπεζα Γαλλίας.

Οι πρόσφυγες από την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Καύκασο, οι οποίοι κάποια στιγμή ζήτησαν την ρευστοποίησης των μετοχών που κατείχαν άκουσαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα μετά το 1940 να τους απαντούν πώς τα αξιόγραφα τους δεν είχαν καμία πλέον αξία. Το θέμα ξεχάστηκε. Κάποιες γιαγιάδες και κάποιοι παππούδες από την Μικρά Ασία είχαν φυλάξει μερικές από αυτές τις μετοχές στα σεντούκια. Κάποιοι άλλοι σε θυρίδες έως ότου, σαράντα από αυτές εμφανίστηκαν ξαφνικά. Κάτοχος η οικογένεια από την Πάτρα του Αρτέμη Σώρρα.

Τι πιο φυσικό κατόπιν αυτής της αποκάλυψης από το να αποταθεί η οικογένεια Σώρρα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Με τη σειρά της η Τράπεζα πληροφορεί επισήμως τους κληρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2010 και κατόπιν τον Φεβρουάριο του 2011 πώς στη βάση του νόμου 18/1944 η αξία των μετοχών έχει εκμηδενιστεί.

Ουδεμία μνεία γίνεται από το νομικό τμήμα της Εθνικής Τράπεζας για το γεγονός ότι η αξία των μετοχών είναι σε χρυσό (ο 18/1944 είναι ο πρώτος νομισματικός νόμος μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Την ευθύνη της διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής είχε αναλάβει η «Deutsche Bank»).

Η οικογένεια Σώρρα δεν το βάζει κάτω. Έρχεται σε επαφή με ειδικούς επί τραπεζικών θεμάτων και νομικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ήταν φυσικό κάποια στιγμή να γίνει και η αποτίμηση της τρέχουσας αξίας των 40 μετοχών.

Η μεγάλη έκπληξη

Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και διδάσκει Μακροοικονομία, διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλά και μικροοικονομικά. Ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμα του είναι κόλαφος. Κάθε μετοχή σε χρυσό της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη. Τουτέστιν μία φορά και μισή τους σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δις ευρώ κατά προσέγγιση. Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρισ..

Χωρίς καπνό δεν υπάρχει φωτιά

Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Διοικητής της κ. Προβόπουλος είναι απόλυτα ενήμερος γι’ αυτό. Μετά από συζητήσεις η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής».

Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δισ. μέσω μία βρετανικής εταιρείας. Είχε πλέον καταστεί σαφές πώς οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνικής ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους σε μία τραπεζική πράξη ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους για την ίδια υπόθεση.

Οι δικαιούχοι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν αυτήν την «παράξενη διαδρομή». Στράφηκαν αλλού και ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.

Η οικογένεια Σώρρα προχωρεί και σε ένα ακόμη βήμα. Δωρίζει 4 μετοχές στην «END» και καταθέτει την δήλωση φόρου δωρεάς στην Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών. Ο στόχος είναι σαφής. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να εκδώσει διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5% και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ.. Η Εφορία παραπέμπει το θέμα στο υπ. Οικονομικών.

Τα χρήματα αυτά επαρκούν για τον μηδενισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους

Το σκεπτικό των μελών της «END» αλλά και της οικογενείας Σώρρα είναι ξεκάθαρο. Η αξία των 4 μετοχών επαρκεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αλλά και του σωρευμένου χρέους σε τράπεζες των ελλήνων πολιτών αλλά και για την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθεματικού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι προφανές πώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά και το ευρωπαϊκό στο σύνολο του δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει στο σύνολο του αυτό το ποσό που συνεπάγεται η αξία των μετοχών. Τι μένει λοιπόν; Ο συμβιβασμός ή αλλιώς μία συμφωνία ή πιο απλά μία συμπεφωνημένη από όλα τα μέρη Σεισάχθεια (παραγραφή του χρέους).

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Γ. Προβόπουλος είναι πλήρως ενημερωμένοι. Ωστόσο δεν έχει ανιχνευθεί καμία ακόμη αντίδραση τους. Δεν απομένει παρά να πληροφορηθεί τα περί της «Τράπεζας της Ανατολής» και τους αποθεματικού της σε χρυσό, τότε το 1932 και η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Ναι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Προκειμένου να γελάσει και το χείλι του κάθε πικραμένου.

Να δούμε τι ιστορία είναι και αυτή…

Update: Απαντηση στο θέμα της Εθνικής ΕΔΩ

Απάντηση της οικογένειας Σώρρα ΕΔΩ

Advertisements

20 Σχόλια so far »

 1. 1

  ‘Ενας πρόγονός μου κατέθεσε σε αυτήν την τράπεζα στις αρχές του προυγούμενου αιώνα 4 εκκατομύρια λίρες από τον Καύκαο. Τα χρήματα αυτά είταν ‘ολης της οικογένειας Αποκατανίδη, από τις εμπορικές δραστηριότητες της πολυμελούς οικογενείας. Στους πρώτους διωγμούς των Ελλήνων από τον Στάλιν πολλά μέλη της οικογενείας μου εξορίστηκαν στην Σιβηρία. Ένας από τους εναπομείναντες στον Καύκασο φοβούμενος μην πέσουν στα χέρια των μπολσεβίκων οι τίτλοι των καταθέσεων τους έκαψε στο τζάκι. Έκτοτε η Εθνική τράπεζα τηρεί σιγήν υχθύως. Μπορεί κάποιος να μου πεί πως να βρώ την άκρη και θα γίνει ένας από τους δικαιούχους, όπως είναι όλοι οι Αποκατανίδηδες.

  • 2

   Philip Dimitrioi said,

   Φίλε μου χωρίς να ξέρω κάτι πάραπάνω, δεδομένου πως τότε δεν κρατούσαν ηλεκτρονικά αρχεία και πως η τότε τράπεζα έχει κλείσει, απο την στιγμή που κάηκαν οι τίτλοι δεν νομίζω – τουλάχιστον εύκολα – να μπορείς να βρεις αντίγραφα τους.
   Τι θα έλεγες για ένα αίτημα – εξώδικο ( πες το όπως θες ) στην Τράπεζα της Ελλάδας και στην Εθνική για έρευνα στα αρχεία πελατών τους..? Λόγω της σημαντικότητας του θέματος ίσως δεχτούν , με δικαστική εντολή να ερευνηθούν τα αρχεία

   Πάντως ψάξτο τώρα… Διότι άπαξ και η οικογένεια του άρθρου κερδίσει, και να έχουν μείνει τίτλοι θα »εξαφανιστούν» διακριτικά για να μην εγερθούν άλλες παρόμοιες αξιώσεις….

   Και όσο για το δικαιούχος, με ένα εκατομμυριάκη απο τα 40 τρις που λέει απάνω εγώ βολεύμαι…..χαχα¨

 2. 5

  ΣΑΜΑΡΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ said,

  Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΛΕΓΕ ΕΙΧΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.

 3. 6

  Lykos said,

  @Παναγιώτη, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση… Όπως πάντα δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι.

  @vabiris, Ευχαριστώ για τον σύνδεσμο. Η κάθε μεριά λέει την άποψη της. Ανεξάρτητα πάντως με το ποια είναι η αλήθεια, συνήθως καταλήγουμε στην θέση του ισχυρού…

  @Μαργαρίτα, προφανώς λες για την οικογένεια του Σώρρα… ή κάνω λάθος;

 4. 7

  […] το φάρμακο). Φυσικά ακολούθησε η “πεπατημένη” αναμετάδοση της είδησης από πολλά και διάφορα, μικρά και μεγάλα, […]

 5. 8

  χριστινα said,

  «http://www.ellasneverdie.org/about»Παναγιωτη εγω στη θεση σου θα ερχομουν σε επαφη με την εταιρεια στον συνδεσμο που σου στελνω.Θα μιλουσα,ισως κατι εβγαινε στο να μου δωσουν καμια λυση.Θα ρωτουσα εννοειται και δικηγορο.Πιανοντας την ακρη του τυλιγμενου νηματος ισως να εβρισκα την ακρη του.Ακομα και με τον ανθρωπο απ την Πατρα που κινησε το θεμα …ψαξτο,μην το αφησεις,φαινεται σοβαρο…εχει ζουμι η υποθεση.Καλη συνεχεια.

  • 9

   Ευχαριστώ, το ψάχνω πίστεψέ με. Εάν βρεθεί η άκρη, όλοι οι Έλληνες θα έχουν εξοφλημένα όλα τα χρέη τους, καθώς και η χώρα. Τότε θα πάμε όλοι μαζί εκεί που μας αξίζει, στην κεφαλή του κόσμου. Τότε δεν θα υπάρχει καμία δύναμη υπεράνω από εμάς και όλα τα ανδρλίκελα θα μπούν στην θέση τους

 6. 10

  Philip Dimitriou said,

  ημμ…απο σοθπερ χρεωμένοι, στην κορυφή του κόσμου..?
  ας μην έχουμε τετοιες προσδοκίες… Σιγα μην αφήσει το παγκόσμιο οικονομικο σύστημα να χαθούν τόσα δις τόκοι απο τα τωρινά χρέη μας…\

  Κατ΄εμε κυνήγησε το, αλλα να μην εξαρτάσαι απο αυτο… Κάνε την δουλεια σου, να είσαι με την οικογένεια σου… Και αν έρθει και το άλλο , πολύ εθπρόσδεκτο θα είναι!

 7. 11

  Pantelis said,

  Hello!!! Ασχολείται κανείς σας με οικονομικά??? Πολύ θα ήθελα να μου πείτε πως υπολογίστηκαν τα 670 Δις….
  Αααα…και το βασικότερο,
  Η μετοχή δεν είναι σε «χρυσό»…είναι σε «χρυσά φράγκα»…δηλαδή στο τότε επίσημο νόμισμα της Γαλλίας που μετά αντικαταστάθηκε απο το «Φραγκο»….
  Δηλαδή αν ήταν σε «μνες» (αρχαίο Ελληνικό νόμισμα για όσους δεν θυμούνται) η μετοχή, θα πρέπει να βρούμε «μνες» για να τον πληρώσουμε??

 8. 14

  Rhea said,

  Ας δούμε το θέμα με απλή λογική. Αν η εκκαθάριση είχε γίνει και οι μέτοχοι είχαν εξοφληθεί, δεν θα είχαν σε καμοία περίπτωση ένυλες μετοχές στα χέρια τους. Θα τις είχαν παραδώσει. Νομίζω υπάρχει θέμα εκεί.

 9. 15

  Γιωργος Νικολαΐδης said,

  Αγαπητά παιδιά, δυστυχώς έχει πέσει τέτοια παραπλάνηση και μαλιστα με την υπογραφή του κ. Καριοτη, που για καθηγητής στα οικονομικά και μαλιστα στο University of Maryland να κάνει τέτοιο λάθος (αραγε σκοπιμα?) δεν μου φαίνεται και τοσο «σοϊ».

  Με λίγα λόγια ΕΑΝ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ αποδείξουν ΠΡΩΤΑ οτι οι μετοχες αυτές έχουν κάποια αξία, η ορθα υπολογιζόμενη αξία είναι της τάξεως των 5.000.000 ευρώ μόλις!!! ανα μετοχή (καλά λεφτα δεν λέω). Τα περι 670 δις ευρώ τελικά είναι 670 δις….τρίχες.
  Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον κ. Τριανταφυλόπουλο αλλά απέβη μάταιο. Ισως ο άνθρωπος , τώρα που πλάτιασε το θέμα …να μην μπορεί και να το μαζέψει.

  Για να δειτε την «μπαρούφα» της υπόθεσης αν και δεν μου επιτρέπεται τέτοια γλώσσα σαν Διδακτορας Φυσικός από Αμερική και νυν καθηγητής στο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ εχω να πω τα παρακάτω και σας παρακαλώ να σκεφτείτε με ψυχρή λογική!!
  α) Ας υποθέσουμε ότι οι μετοχές έχουν την …….προτεινόμενη αξια από τον κ. Καριότη. Αυτά τα λεπτά ποιός τα χρωστάει?? Η Εθνική Τράπεζα μας.
  β) ο Μεχμέτ ο Τούρκος στο Αϊβαλί που έχει παλαιοπωλείο έχει στα χέρια του 100 τέτοιες μετοχές, που σημαίνει σε …..αξία 67 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ.

  Αρα η Τουρκία δε χρειάζεται να μας κάνει πόλεμο για να μας κατακτήσει. Μας ΑΓΟΡΑΖΕΙ με αυτα τα λεφτα 50 φορές!!!
  Η θα μπορεί να αγοράσει την Αμερική (15 ΤΡΙΣ) , ΕΜΑΣ και φυσικά να πάρει και ρέστα……..κάποια ΤΡΙΣ.
  Αυτό μου θυμίζει ότι σπουδαστής σε ασκηση θα έβγαζε το βάρος μιας μύγας ότι ειναι 15.000 κιλά ή 15 τόνοι………ασε που όλο το χρυσαφι της γης να μαζεύαμε , όλα τα αποθέματα που εξορύχθηκαν από γεννήσεως κόσμου και τα πιθανά που υπάρχουν ακόμα, ο φίλος ο Μεχμέτ θα αγόραζε όλο αυτό τον χρυσό και θα περίμενε να πάρει ακόμα τα ……..ρέστα του.
  ΤΕΛΙΚΑ εχουμε τρελλαθεί?
  ΟΧΙ. Ο κ. Καρυότης (που τελικά δεν είναι καθηγητής αλλά Λέκτορας, ούτε και στο University of Maryland, αλλά στο TOWSON UNIVERSITY που βρίσκεται στην πολιτεία Maryland); έκανε μια χοντρή …..πατατιά στους υπολογισμούς του, (σκοπιμα???).που ήταν αρκετή για να δημιουργηθεί …..ατμόσφαιρα, εκπομπές, εφημερίδες …μπας και ξεχάσουμε τι μας συμβαίνει αυτή την εποχή.

  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΞΙΑ ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑΣ

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΩΣΤΕ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ, ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.

  ΕΤΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1932

  ΤΟΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 83.000.000 ΧΓΦ (Χρυσά Γαλ. Φράγκα).

  ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΟΧΩΝ : 280.000 μετοχες

  ΑΡΑ ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ

  83.000.000 / 280.000 = 300 ΧΓΦ περιπου ανα μετοχή (το 1932).

  Ο τόκος που η Εθνική Τράπεζα έδωσε τότε ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ που ποτέ δεν έγινε μεχρι και σήμερα ήταν 7% ετησίως.

  Αρα πρέπει να βρούμε μαζί με τους τόκους την σημερινή ποσότητα των ΧΓΦ.

  με αλγοριθμους ανατοκισμού (τους οποίους ο κ. Καριότης τους έδωσε σωστα), βγαίνει ότι κάθε περίπου 11 χρόνια το κεφάλαιο με επιτόκιο 7% ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ

  ΠΟΣΑ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΑ 300 ΧΓΦ ΣΕ ΦΡΑΓΚΑ ΣΗΜΕΡΑ?

  ΑΠΟ ΤΟ 1932 μεχριτο 2011 είναι 79 ΧΡΟΝΙΑ

  ΔΙΑΙΡΩ τα 79 χρόνια με τα χρονια διπλασιασμού (11 περιπου) και αυτη η διαίρεση θα μας δώσει 79/12 = περίπου 7 φορές

  Δηλαδή το κεφάλαιο διπλασιάστηκε περιπου 7 φορές

  Δηλαδή 300 επί 7 φορές πολαπλασιασμό με το 2 που μας δίνει

  300 χ 2χ2χ2χ2χ2χ2χ2 = 300 χ 128 = 38.400 ΧΓΦ

  Δηλαδή άν η γιαγιά μου αντί για την μία μετοχή είχε βιβλιάριο καταθέσεων σε ΧΓΦ, τα 300 θα είχαν γλινει με τους τόκους 38.400 ΧΓΦ

  Σύμφωνα με τον κ. Καρυώτη (δεν ξερω που το βρήκε αλλα είναι πιστευτό) 1 ΧΓΦ περιέχει 1/5 της ουγγίας σε χρυσό. Αυτό μας δίνει με την σημερινή ισοτιμία χρυσού 1 ουγγία (oz) =1650 $.

  ΑΡΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΓΦ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΠΟΥ 1650/5= 330 $

  ΣΕ Ευρώ 330 $ είναι 330/1.35 = 245 Ρυρώ περίπου

  ΑΡΑ αν πήγαινα με το βιβλιάριο της γιαγιας μου που σήμερα θα είχε στον λογαριασμό 38.400 ΧΓΦ και ζητούσα τα χρήματά μου σε ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ 38.400 ΧΓΦ x 245 Ευρώ/ΧΓΦ = 9.408.000 ΕΥΡΩ

  Δηλαδή 1 μετοχή (αν νομικα στέκει) αξιζει 9.408.000 Ευρώ,
  Δεν λέω, ειναι καλά λεφτά και εγώ αν ήμουν θα το πολεμούσα μεχρι τέρμα , γιατί αυτά τα χρήματα υπάρχουν στην Εθνική και σε όποια άλλη Τράπεζα στη χώρα.

  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ 670 ΔΙΣ ????????? ανα 1 μετοχή???δηλαδή ανα 300 ΧΓΦ του 1932???????

  ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΤΟ «ΜΑΓΙΚΟ» λαθος του κ. Καρυώτη

  Γ. Νικολαιδης, PhD
  ΦΥΣΙΚΟΣ
  Καθηγητης ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

  • 16

   Rhea said,

   Αυτό που αναρωτιόμουν από την αρχή, είναι γιατί οι μέτοχοι εφόσον είχαν τακτοποιηθεί όπως πρεσβεύει η ΕΤΕ με βάσει την ανακοίνωση της, έχουν ακόμα τα χαρτιά στα χέρια τους. Θα έπρεπε κανονικά να τα είχαν παραδώσει με το ανάλογο οικονομικό αντίτιμο ή με ανταλλαγή με τις μετοχές της ΕΤΕ. Πιστεύω ότι αν επιτέλους δεχτούν να αποκαταστήσουν αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουν πολλές οικονομοτεχνικές μέθοδοι & εργαλεία για να γίνει μια λογική προσέγγιση όπως τι αγοραστική δύναμη είχε η αξία μιας μετοχής εκείνη την εποχή (κοινώς τι αγόραζες – αντιστοιχία με άλλα αγαθά) κτλ. Τέλος ας μην ανυσηχεί και τόσο πολύ η Εθνική, υπολογίζω ότι πάνω από το 40% των τίτλων μετά από τόσα χρόνια θα έχουν καταστραφεί ή χαθεί άρα με μία ανάλυση σεναρίων πόσοι πραγματικά νομίζετε ότι θα εμφανιστούν.Είναι κουραστικό σε αυτό τον τόπο να βλέπουμε να έχουν γίνει τόσες καταπατήσεις και καταστρατηγήσεις δικαιωμάτων από ισχυρούς (ακόμα και το κράτος) έναντι αδυνάτων και ανίσχυρων που η φωνή τους χάνεται ή δεν τολμούν να μιλήσουν.

 10. 17

  Γιωργος Νικολαΐδης said,

  Ο υπολογισμός τελείωσε σε 5 λεπτα αλλά έπρεπε να κατασκευάσω και παραδείγματα. για να γίνει αντιληπτή η πλάνη.

  Χονδρικά και απλά αλλος είναι ο αριθμός κάποιων εκατορμμυρίων και άλλος ο αριθμός εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Ο κ. Καρυώτης έκανε λάθος και πολαπλασίασε με 48.000 φορές το σωστό αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως απλά ένας οικονομολόγος να κάνει τέτοιο λάθος.

  Επειδή λοιπόν και εγώ έπρεπε να παίξω το παιχίδι του «ακριβούς υπολογισμού» θα έπρεπε μετά τους 7 διπλασιασμούς να προσθέσω και το μισό κεφάλαιο ακόμη (για τα υπόλοιπα έτη μια και ο χρόνος που υπολόγιζε ο Καρυώτης για διπλαιασμό είναι 10,2 χρόνια, ο διπλασιασμός είναι 7,5 φορές, που σημαίνει ότι στα παραπάνω 9.408.000 πρέπει να προσθέσουμε ακόμα τα μισα (+4.200.000) = 13.608.000).

  Τώρα σύμφωνα με τα νομικά στοιχεία, που υπάρχουν, πιστεύω ότι οι τότε μάγκες της Διοίκησης της Τράπεζας εφαγαν στην κυριολεξία τα λεφτά του κοσμάκη. Πλήρωσαν τότε κάποιους που είχαν τους τίτλους (όπως τους Αιγύπτιους) και τους υπόλοιπους τους εκαναν…γαργάρα, κλασσική ελληνική «λαμογιά» και μάλιστα μετά από ένα παγκοσμιο πόλεμο. Οι μεν Γερμανοί πήραν τον χρυσό της Ελλάδας οπότε και η Εθνική Τράπεζα με άδεια ταμεία (τύπωνε χρήματα χωρίς αντίκρυσμα σε χρυσό) άλλο που δεν ήθελε να ξεχαστούνε . Φαντάσου πόσοι από αυτούς τους τίτλους δεν θα χάθηκαν ή καταστράφηκαν μεσα από μια μικρασιατική καταστροφή.
  Φυσικά και τα 14.000.000 ανα μετοχή είναι ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΛΕΦΤΑ.Δεν νομίζω ότι η Τράπεζα εύκολα θα πληρώσει. Εφόσον όμως δεν έγινε η υποτιθέμενη εκκαθάριση υπάρχει σοβαρώτατο νομικό έρισμα κατά την άποψή μου.

  Οταν όμως δεις τους υπολογισμούς και τα παραδείγματα, από εκεί και πέρα όταν ακούς για 670 Δις …εσύ θα λές :Το άλλο με τον ΤΟΤΟ το ξέρετε???

  με την ευκαιρία για να μην το μεταφέρω εδώ το πλήρη υπολογισμό μαζί με το προηγούμενο κείμενο το έχω ανενασει στην διεύθυνση
  http://www.cleanmag.gr/TRAPEZA_ANATOLIS_COMMENT.htm

 11. 18

  george said,

  ti prepei na kano???..exo kai ego mia tetoia metoxi ..

 12. 19

  Rhea said,

  Αλήθεια τι γίνεται με αυτό το θέμα? Δεν το ακούω πια. Πάγωσε???


Comment RSS · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

All you need is love

love love love

Shush your Mouth's Blog

This is my truth, now show me yours

Stefanos Skarmintzos

Ψήγματα Ιστοριας Bits of History

jgalanis

Just another WordPress.com site

HELLYWOOD

by MiltosTr

White Shadows

Antithesis

Λαϊκιστής

"Οι καιροί ου μενετοί" Θουκυδίδης

Oxtapus *blueAction

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ,ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

Sotiris Lochaitis's Blog

κρίνω μόνο αυτούς που μου δίνουν το δικαίωμα

Αρέσει σε %d bloggers: