Φάρμα των Ζώων…


 

«Σύντροφοι!» φώναξε ο Σκουήλερ, κάνοντας νευρικά πηδηματάκια από δω και από κει, «ανακαλύφτηκε κάτι φοβερό. Ο Σνόουμπωλ πουλήθηκε στον Φρέντερικ, ο οποίος σχεδιάζει να επιτεθεί και να αρπάξει το αγρόκτημα μας! Ο Σνόουμπωλ θα είναι ο αρχηγός της επίθεσης. Συμβαίνει όμως και κάτι χειρότερο από αυτό. Νομίζαμε ότι η Ανταρσία του Σνόουμπωλ οφειλόταν στην ματαιοδοξία του. Αλλά πέσαμε έξω, σύντροφοι. Ξέρετε ποια ήταν η πραγματική αιτία; Ο Σνόουμπωλ συνδεόταν με τον Τζόουνς απ’ την αρχή! Όλον αυτό τον καιρό ήταν μυστικός πράκτορας του Τζόουνς. Αυτά όλα αποδείχτηκαν από ντοκουμέντα που άφησε και που μόλις ανακαλύψαμε. Μήπως δεν είδαμε με τα μάτια μας πως προσπαθούσε- ευτυχώς χωρίς να το καταφέρει- να μας νικήσει και να μας καταστρέψει στην Μάχη του Παραπήγματος;»
Τα ζώα έμειναν αποσβολωμένα. Αυτό ήταν εκ μέρους του Σνόουμπωλ ατιμία που ξεπερνούσε ακόμα και την καταστροφή του ανεμόμυλου. Αλλά χρειάστηκαν μερικά λεπτά για να μπορέσουν να το χωνέψουν. Όλοι θυμούνταν – ή έτσι νόμιζαν- πως είχαν δει τον Σνόουμπωλ να βαδίζει επικεφαλής στην Μάχη του Παραπήγματος, να τους συγκεντρώνει, να τους ενθαρρύνει, και να μην σταματάει στιγμή, ακόμα και όταν τραυματίστηκε από τις σφαίρες του Τζόουνς. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν, ακόμα και ο Μπόξερ, που σπάνια έκανε ερωτήσεις ήταν συγχυσμένος.
«Δεν το πιστεύω», είπε. «Ο Σνόουμπωλ αγωνίστηκε στη Μάχη του Παραπήγματος. Τον είδα μα τα μάτια μου. Για αυτό δεν του δώσαμε το παράσημο του “Ήρωα Πρώτης Τάξεως”;»

 

«Αυτό ήταν λάθος μας, σύντροφε. Γιατί τώρα ξέρουμε- είναι γραμμένα στα μυστικά ντοκουμέντα που βρήκαμε- ότι στην πραγματικότητα προσπαθούσε να μας τραβήξει στον χαμό».

 

«Ναι αλλά πληγώθηκε» είπε ο Μπόξερ. «Όλοι είδαμε το αίμα που έτρεχε»
«Αυτό ήταν μέρος τις σκευωρίας!» φώναξε ο Σκουήλερ. « Η σφαίρα του Τζόουνς ίσα που τον έγδαρε λιγάκι. Αν ξέρατε να διαβάζετε, θα μπορούσα να σας δείξω όλα αυτά γραμμένα με το ίδιο του το χέρι… και θα το πετύχαινε αν δεν υπήρχε ο ηρωικός αρχηγός μας, ο σύντροφος ΝΑΠΟΛΕΩΝ. Δεν θυμάστε πως, ακριβώς την ώρα που ο Τζόουνς και οι άντρες του μπήκαν μέσα στην αυλή, ο Σνόουμπωλ γύρισε ξαφνικά και το έσκασε; Και δεν θυμάστε ακριβώς την στιγμή που έπεσε πανικός και όλα έμοιαζαν χαμένα ο ο σύντροφος Ναπολέων όρμησε μπρος με μια κραυγή “Θάνατος Στην Ανθρωπότητα” και βύθισε τα δόντια του στο πόδι του Τζόουνς; Σίγουρα θα το θυμάστε, σύντροφοι», ούρλιαξε ο Σκουήλερ, κουνώντας την ουρά του πέρα δώθε.
Τώρα όταν ο Σκουήρελ περιέγραψε τη σκηνή τόσο παραστατικά, τους φάνηκε ότι το θυμούνταν.
Ο Μπόξερ εξακολουθούσε να ήταν ανήσυχος.
«Δεν πιστεύω ότι ο Σνόουμπωλ ήταν προδότης από την αρχή», είπε εντέλει.
«ότι έκανε μετά, είναι άλλο ζήτημα. Αλλά νομίζω ότι στη Μάχη του Παραπήγματος στάθηκε καλός σύντροφος».

«Ο αρχηγός μας, ο σύντροφος Ναπολέων», είπε ο Σκουήλερ, μιλώντας αργά και σταθερά, «δήλωσε κατηγορηματικά- κατηγορηματικά σύντροφε- ότι ο Σνόουμπωλ ήταν πράκτορας του Τζόουνς από την αρχή- προτού καν γίνει σκέψη για Επανάσταση…»

«Α, αυτό αλλάζει τα πράγματα!» είπε ο Μπόξερ. «Αφού το λέει ο σύντροφος Ναπολέων, έτσι πρέπει να ’ναι».

«Αυτό είναι το σωστό πνεύμα, σύντροφε», φώναξε ο Σκουήλερ, αλλά όλοι πρόσεξαν ότι έριξε πολύ άσχημο βλέμμα στον Μπόξερ με τα μικρά σπινθηροβόλα μάτια του. Γύρισε να φύγει, έκανε μια παύση και πρόσθεσε εμφαντικά:
«Προειδοποιώ κάθε ζώο να κρατάει τα μάτια του ορθάνοικτα. Γιατί έχουμε λόγους να πιστεύουμε, ότι μερικοί πράκτορες του Σνόουμπωλ βρίσκονται ανάμεσα μας αυτή την στιγμή!»

 ~~~

 Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα.

 ~~~

Τα ζώα απ’ έξω κοίταζαν από το γουρούνι στον άνθρωπο και από τον άνθρωπο στο γουρούνι και ξανά από το γουρούνι στον άνθρωπο. Αλλά ήταν πια αδύνατο να αποφανθεί κανείς ποιος ήταν ποιος.  

Κάθε πόλεμος, όταν έρθει ή και πριν έρθει, παρουσιάζεται ως πράξη αυτοάμυνας εναντίον ενός μανιακού δολοφόνου.

~~~

Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν.

~~~

Ο πόλεμος ήταν μια σίγουρη προστασία της λογικής και όσον αφορούσε στις κατηγορίες απόφασης ήταν πιθανώς το σημαντικότερο όλων των μέτρων προστασίας. Ενώ οι πόλεμοι μπόρεσαν να κερδηθούν ή να χαθούν, καμία κατηγορία απόφασης δεν θα μπορούσε να είναι απολύτως ανεύθυνη. Αλλά όταν ο πόλεμος γίνεται κυριολεκτικά συνεχής, παύει επίσης να είναι επικίνδυνος. Όταν ο πόλεμος είναι συνεχής δεν υπάρχει κανένα πιο σπουδαίο πράγμα από τη στρατιωτική ανάγκη. Η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να πάψει και τα πιό προφανή γεγονότα μπορούν να αμφισβητηθούν ή να μην ληφθούν υπόψη. Η αποδοτικότητα κι η σκέψη δεν απαιτείται πλέον. Τίποτα δεν είναι αποδοτικό στην Ωκεανία εκτός από τη σκεπτόμενη αστυνομία.

~~~

Ο Ο’ Μπράιαν σήκωσε το αριστερό του χέρι, με την πλάτη του γυρισμένη στον Γουήνστοουν, με τα τέσσερα δάκτυλα εκτεταμένα και τον αντίχειρα κρυμμένο.


-Πόσα δάκτυλα είναι αυτά, Γουήνστοουν;

Τέσσερα.

Κι αν το Κόμμα πει ότι δεν είναι τέσσερα, αλλά πέντε, τότε πόσα είναι;

Τέσσερα.

Η λέξη τέλειωσε με μια κραυγή πόνου.

~~~

Δεν έχει σημασία εάν ο πόλεμος είναι ή δεν είναι αληθινός.
Η νίκη δεν είναι εφικτή.
Ο πόλεμος δεν πρέπει να κερδίζεται, πρέπει να συνεχίζεται.
Η ιεραρχική κοινωνία βασίζεται στην φτώχεια και την άγνοια.
Η νέα εκδοχή είναι παρελθόν και κανένα διαφορετικό παρελθόν δεν έχει υπάρξει ποτέ.
Ο πόλεμος ανέκαθεν σχεδιαζόταν για να έχει την κοινωνία στο χείλος του λιμού.
Γίνεται από την κυρίαρχη τάξη εναντίον των υποτελών της.
Στόχος δεν είναι η νίκη στην Ευρασία ή την Αν. Ασία αλλά η προστασία της δομής της κοινωνίας…

 

 

All you need is love

love love love

Shush your Mouth's Blog

This is my truth, now show me yours

Stefanos Skarmintzos

Ψήγματα Ιστοριας Bits of History

jgalanis

Just another WordPress.com site

HELLYWOOD

by MiltosTr

Disconnect

Σκέψεις και ιδέες για έναν κόσμο συνεχώς συνδεδεμένο.

White Shadows

Antithesis

Λαϊκιστής

"Οι καιροί ου μενετοί" Θουκυδίδης

Oxtapus

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ,ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

Βίκυ Παπαπροδρόμου: ό,τι πολύ αγάπησα (ποίηση, πεζογραφία & μουσική)

Μ' αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ' τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... [Νίκος Χουλιαράς]